Κοτόπιτα με γραβιέρα και σέλερι

Υλικά: 
(για 6 - 8 μερίδες)
Για την πίτα
  • 4 χωριάτικα πλαστά φύλλα* ή 4 έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτες (θα τα βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
  • 1.600 ml νερό
  • 1 πακέτο (700 - 800 γρ.) φιλέτα από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου (τα αγοράζετε από το κρεοπωλείο ή παίρνετε συσκευασμένα φιλέτα από το σούπερ μάρκετ)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 βιολογικό αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 2 μεγάλα βιολογικά καρότα, τριμμένα
  • 2 χονδρά κλωνάρια σέλερι (μαζί με τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι, καλής ποιότητας (π.χ. Σοχού)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τα 1.600 ml νερό και προσθέτω τα φιλέτα του κοτόπουλου, ολόκληρα, λίγο πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζω από την κατσαρόλα, σουρώνω το ζωμό και τον διατηρώ κατά μέρος.
Μόλις τα φιλέτα κρυώσουν αρκετά και μπορώ να τα πιάσω, τα κομματιάζω με τα χέρια μου σε μικρά κομμάτια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα. Προσθέτω σε δόσεις 2 φλιτζάνια (400 ml) από το ζωμό που έβρασαν τα φιλέτα του κοτόπουλου, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το γιαούρτι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά, ώστε να ετοιμάσω μια λεία και ομοιογενή κρέμα, σαν μπεσαμέλ.
Αδειάζω την κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το κομματιασμένο κοτόπουλο, τα τριμμένα καρότα, το σέλερι, το μαϊντανό, το κασέρι και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά.
Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και στρώνω 2 από τα φύλλα, αλειμμένα ένα-ένα με λίγο ελαιόλαδο, φροντίζοντας οι άκρες τους να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού. Αδειάζω εκεί το μείγμα της γέμισης και σκεπάζω με τα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα και αυτά. Κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζω προ τα μέσα, για να σφραγίσω το γέμιση.
Περιχύνω την επιφάνεια με 1 φλιτζάνι (200 ml) από τον υπόλοιπο ζωμό και πασπαλίζω καλά με σουσάμι. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνω για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

Комментариев нет:

Отправить комментарий